logo Οδοντιατρικό Κέντρο
Στοματική & Γναθοπροσωπική Υγεία
Στρατή Μυριβήλη 2, 15233 - Χαλάνδρι
210 6756270 - 6977805040
info@odontiatrikokentro.gr
 
 
facebook

Λεύκανση

Ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο γεμάτο γοητεία ανεβάζει την ψυχολογία μας. Είναι λογικό λοιπόν τα τελευταία χρόνια να έχει παρατηρηθεί μια στροφή στις απαιτήσεις όλων μας προς την αισθητική οδοντιατρική.

Η πιο συχνή εφαρμογή της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η λεύκανση. Η λεύκανση είναι η τεχνική που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε λευκότερα δόντια. Είναι μια απλή και ανώδυνη αισθητική παρέμβαση που από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες κλινικές τεχνικές μπορεί να προσδώσει ένα ελκυστικό και λαμπερό χαμόγελο. Η λεύκανση των δοντιών γίνεται με ειδικό λευκαντικό υλικό είτε στο οδοντιατρείο με ειδικό φωτισμό είτε στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων.

Είναι αυτονόητο ότι με την πάροδο της ηλικίας τα δόντια αποκτούν μια σκουρότερη απόχρωση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν δυσχρωμία στα δόντια. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η κατανάλωση τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές ουσίες, όπως καφές, μαύρο τσάι κόκκινο κρασί, φρούτα όπως κεράσια, φράουλες και οι τυχόν τραυματισμοί των δοντιών.  Η λεύκανση είναι η τεχνική της εφαρμογής ενός λευκαντικού παράγοντα σε μορφή ζελέ πάνω στα δόντια, που απελευθερώνει οξυγόνο, το οποίο εισέρχεται στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη των δοντιών προκαλώντας τον αποχρωματισμό τους.

Υπάρχουν δύο τεχνικές λεύκανσης. Η πρώτη γίνεται στο οδοντιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντίατρου και η δεύτερη στο σπίτι με ειδικούς προκατασκευασμένους νάρθηκες. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα μας προτείνει την καταλληλότερη για εμάς τεχνική ανάλογα με το είδος και την έκταση της δυσχρωμίας, την ποιότητα των δοντιών και τυχόν προϋπάρχουσα ευαισθησία.

1η τεχνική: Αρχικά ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα ούλα γύρω από τα δόντια με ειδικό υλικό ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα. Στη συνέχεια τοποθετεί το λευκαντικό ζελέ πάνω στα δόντια και το αφήνει να ενεργήσει κάτω από ειδικό φωτισμό για περίπου 10 έως 30 λεπτά, αναλόγως του συστήματος που έχει επιλεγεί. Μετά αφαιρείται το λευκαντικό ζελέ, αξιολογείται το αποτέλεσμα και στη συνέχεια μπορεί να επαναληφθεί, ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς, για 2 έως 3 φορές ακόμη. Η λεύκανση στο οδοντιατρείο είναι μια άμεση και γρήγορη μέθοδος και δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγχει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία.

2η τεχνική: Στην πρώτη επίσκεψη ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα από την πάνω και την κάτω γνάθο προκειμένου να κατασκευάσει τους ειδικούς νάρθηκες (μασελάκια) μέσα στους οποίους θα τοποθετηθεί το λευκαντικό ζελέ. Σε ένα δεύτερο ραντεβού μας παραδώσει τους νάρθηκες μαζί με το λευκαντικό σύστημα, που έχει επιλεγεί ανάλογα με τις προσωπικές μας ιδιαιτερότητες όπως είναι ο διαθέσιμος χρόνος, η ευχέρεια χρήσης, η ευαισθησία των δοντιών και η ένταση της δυσχρωμίας. Μας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για τη σωστή χρήση του και μας ενημερώνει για το ραντεβού επανελέγχου.

Για ακόμη καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα προτείνεται ο συνδυασμός των δυο τεχνικών. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος εφαρμογής στο σπίτι περιορίζεται σημαντικά ενώ οι νάρθηκες που μας παραδίνονται είναι κυρίως για την διατήρηση του αποτελέσματος λεύκανσης που επιτεύχθηκε στο ιατρείο.

Η χρήση των σύγχρονων λευκαντικών παραγόντων είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία εφ’ όσον γίνεται με την επίβλεψη του  οδοντίατρου. Η συγκέντρωση της δραστικής ουσίας είναι καθορισμένη βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών ώστε να μην αποδυναμώνεται η επιφάνεια του σμάλτου. Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη διάθεση μας  δίνοντας τη δυνατότητα στον εαυτό μας να αποκτήσει ένα νεανικό, γοητευτικό και φωτεινό χαμόγελο.

banner whitening banner orthodontics banner paidodontiatriki

banner emfiteymata

banner stoma1