logo Οδοντιατρικό Κέντρο
Στοματική & Γναθοπροσωπική Υγεία
Στρατή Μυριβήλη 2, 15233 - Χαλάνδρι
210 6756270 - 6977805040
info@odontiatrikokentro.gr
 
 
facebook

Ενδοδοντία

Τα δόντια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται φθορές από τερηδόνα, κατάγματα, διαβρώσεις κ.λ.π.

Πολλές φορές αυτές επιδρούν έντονα στον πολφό, (αγγεία - νεύρα) που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού, δημιουργώντας βλάβη (φλεγμονή) που εκδηλώνεται με πόνο διαφορετικής έντασης.

Η φλεγμονή του πολφού μπορεί να εκδηλωθεί με μια απλή πολφίτιδα, που με μια συντηρητική θεραπεία ανατάσσεται και το δόντι συνήθως σφραγίζεται, ενδέχεται όμως να εξελιχθεί σε "οξύ φατνιακό απόστημα", εκδηλώνεται αρχικά με έντονο πόνο - ευαισθησία του δοντιού στην επίκρουση - νέκρωση του πολφού και πρήξιμο. Σε αυτή την περίπτωση, το δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και στην συνέχεια έμφραξη ή ανασύσταση με άξονα και στεφάνη.

Παρατίθενται τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να έχει ο ασθενής μετά την ενδοδοντική θεραπεία και πώς αντιμετωπίζονται.

 

Οδηγίες για πιθανά συμπτώματα

Οι ασθενείς, οι οποίοι υπόκεινται σε ενδοδοντική θεραπεία, ενημερώνονται για την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής, η οποία μπορεί να προκύψει από επέκταση προϋπάρχουσας μόλυνσης ή από τους χειρισμούς οι οποίοι γίνονται κατά την θεραπεία. Συνήθως οι επιπλοκές δεν επηρεάζουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η ακρορριζική περιρριζίτιδα η οποία είναι δυνατό να εκδηλωθεί με πόνο ή οίδημα, διαφορετικής κάθε φορά εντάσεως.

 1. Αν και η θεραπευτική αγωγή που θα εφαρμοσθεί στην περίπτωση σας είναι κατά κανόνα ανώδυνη, είναι δυνατόν να παρουσιαστούν ορισμένα ενοχλήματα μεταξύ των επισκέψεων.
 2. Οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας και η διατήρηση του δοντιού σας για πολλά χρόνια φθάνουν στο 90% ή και περισσότερο.
 3. Από τη στιγμή που θα αρχίσει η θεραπεία, το δόντι σας και οι ιστοί που το περιβάλλον είναι δυνατόν να εμφανίσουν ενοχλήματα τα οποία είτε σε μόλυνση που προϋπήρχε, είτε στους χειρισμούς κατά την θεραπεία. Σε περίπτωση που αισθανθείτε ενοχλήματα (πόνο, βάρος, οίδημα κλπ) τηρήστε τις ακόλουθες οδηγίες:
  • Κάντε πλύσεις του στόματος με ζεστό αλατόνερο (1 κουταλάκι του γλυκού σε ποτήρι νερό) ή χαμομήλι. Το στοματόπλυμα θα είναι ζεστό όσο εσείς το ανέχεστε, θα διαρκεί 5 λεπτά και θα επαναλαμβάνετε κάθε 1 - 2 ώρες.
  • Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο) βάλτε εξωτερικά στην περιοχή αυτή ψυχρά επιθέματα (πάγο), κρατείστε τα εκεί για 5 - 10 λεπτά και επαναλάβετε το κάθε 1 - 2 ώρες. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές στοματοπλύσεις στα μεσοδιαστήματα.
  • Αν πονέσετε χρησιμοποιείστε παυσίπονα (ένα δισκίο ανά τετράωρο ή εξάωρο).
  • Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος και το οίδημα αυξάνει, αφαιρέστε το προσωρινό σφράγισμα του δοντιού και με απομύζηση στην περιοχή προσπαθήστε να επιτύχετε παροχέτευση,
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την περιοχή του υπεύθυνου δοντιού για μάσηση κλπ.
  • Τα όσα πιθανόν να συμβούν δεν είναι ανησυχητικά για την τύχη του δοντιού, αλλά μια επιπλοκή που δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας.
  • Μη διατάσετε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο.
 4. Το δόντι σας πιθανόν να εμφανίζει κάποια ευαισθησία για μερικές μέρες μετά την θεραπεία. Αν χρειάζεται πάρτε παυσίπονα κάθε 4 - 6 ώρες. Μη χρησιμοποιείτε την περιοχή αυτή για μάσηση μέχρις ότου εξαλειφθεί τελείως η αναισθησία.
 5. Αν και η ρίζα του δοντιού σας έχει σφραγισθεί μόνιμα, η μύλη είναι σφραγισμένη με προσωρινό εμφρακτικό υλικό που είναι αρκετά σκληρό για να κρατήσει για πολλές εβδομάδες.
 6. Επειδή το θεραπευμένο δόντι σας διατρέχει τον κίνδυνο να σπάσει εάν το αφήσετε με το προσωρινό σφράγισμα, θα πρέπει να προβείτε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στη μόνιμη επανορθωτική εργασία η οποία θα συμβάλλει στην διατήρηση του δοντιού σας για πολλά χρόνια.
banner whitening banner orthodontics banner paidodontiatriki

banner emfiteymata

banner stoma1