logo Οδοντιατρικό Κέντρο
Στοματική & Γναθοπροσωπική Υγεία
Στρατή Μυριβήλη 2, 15233 - Χαλάνδρι
210 6756270 - 6977805040
info@odontiatrikokentro.gr
 
 
facebook

Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική θεραπεία αφορά άτομα με σκελετικές ανωμαλίες του προσώπου, λειτουργικά προβλήματα (μάσηση-ομιλία) και κυρίως αισθητικά προβλήματα των δοντιών λόγω στρεβλώσεων – συνωστισμού – αραιώσεων κλπ.

Η θεραπεία στοχεύει να διορθώσει τα προβλήματα αυτά με αρμονική διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και να καθοδηγήσει συγχρόνως τις γνάθους να συγκλείνουν αρμονικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και την αισθητική του προσώπου.

Οι ασθενείς κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: η 1η αφορά ασθενείς με οδοντικά προβλήματα όπου τα δόντια για διάφορους λόγους και αιτίες δεν έχουν σωστή θέση στον οδοντικό φραγμό, δηλαδή εμφανίζονται είτε συνωστισμένα είτε με διαστήματα είτε αραιά κλπ. Η 2η κατηγορία αφορά ασθενείς με σκελετικά προβλήματα όπου οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους με επίπτωση στην λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και την αισθητική του προσώπου. Η 3η κατηγορία αφορά ασθενείς που παρουσιάζουν και οδοντικά και σκελετικά προβλήματα.


Ποιες είναι οι αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται είτε σε κληρονομικούς είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες η και σε συνδυασμό των δύο αυτών.

Κληρονομικός παράγων π.χ. είναι το παιδί να κληρονομήσει μεγάλα δόντια από τον πατέρα και μικρή γνάθο από την μητέρα με αποτέλεσμα τα δόντια να μην έχουν χώρο να αναπτυχθούν, να χωρέσουν στις γνάθους και να εμφανίζεται έντονος συνωστισμός, στροφές, κλίσεις κλπ.

Περιβαλλοντικός παράγων π.χ. είναι οι διάφορες συνήθειες του παιδιού όπως ο θηλασμός του δακτύλου ή της γλώσσας και μετά την ηλικία των 3 ετών, το δάγκωμα ξένων αντικειμένων (μολύβια-γόμες κλπ ) με αποτέλεσμα τα δόντια να μεταναστεύουν και να διαταράσσεται η σύγκλειση και η αισθητική του προσώπου.

Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί ορθοδοντικά προβλήματα είναι η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών (νεογιλών λόγω κυρίως τερηδόνας. Με την απώλεια των δοντιών, τα παρακείμενα δόντια μεταναστεύουν – μετακινούνται και έτσι χάνεται ο χώρος, που τα νεογιλά θα διατηρούσαν, μέχρι την ανατολή των μόνιμων  δοντιών και φθάνοντας η εποχή ανατολής των μονίμων δοντιών δεν υπάρχει αρκετός χώρος και δημιουργούνται συνώστιση, στρεβλώσεις, κλίσης δοντιών κ.λ.π.

Πότε είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία;

 • Όταν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα (μάσησης – ομιλίας)
 • Όταν λόγω ορθοδοντικών ανωμαλιών δυσχεραίνεται η στοματική υγιεινή και προκαλείται πρόβλημα στο περιοδόντιο
 • Όταν είναι δύσκολη η εκτέλεση κλασσικών οδοντιατρικών εργασιών (εμφράξεων – γεφυρών κλπ) λόγω συνωστισμού των δοντιών
 • Όταν υπάρχει κίνδυνος καταγμάτων των δοντιών συνήθως σε δόντια που προεξέχουν από τα χείλη
 • Όταν αρχίζουν προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση
 • Όταν υπάρχουν αισθητικά προβλήματα, τα οποία αντανακλούν αρνητικά στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο του παιδιού, που του στερούν ακόμη και το όμορφο και ελπιδοφόρο παιδικό χαμόγελο.


Πότε πρέπει να αρχίζει η ορθοδοντική;

Υπάρχουν τρεις ορθοδοντικές θεραπείες: η προληπτική, η κατασταλτική και η επανορθωτική.

Η προληπτική και η κατασταλτική πρέπει να διαγνωσθεί και να αρχίσει η θεραπεία όταν το παιδί είναι 7-8 ετών. Η προληπτική εμφανίζεται και αιτία συνήθως είναι:

 1. η πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών οπότε πρέπει να τοποθετηθεί μηχάνημα χώρου 
 2. ο παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου
 3. η προώθηση των δοντιών από την γλώσσα 
 4. η στοματική ανάπτυξη κλπ.

Η έγκαιρη ορθοδοντική θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις  προλαμβάνει μελλοντικά προβλήματα και ίσως αναχαίτιση της μελλοντικής ανάγκης για μια μακροχρόνια ορθοδοντική θεραπεία.

Η κατασταλτική ορθοδοντική στοχεύει να αναχαιτίσει σκελετικά προβλήματα, δυσαρμονίας των γνάθων, ασυμμετρίας του προσώπου κλπ. Η αποκατάσταση αυτών των ανωμαλιών με ανάλογη ορθοδοντική θεραπεία στην ηλικία των 7-8 ετών και η συμμετρία του προσώπου είναι σημαντική.

Η επανορθωτική ορθοδοντική έχει στόχο να θεραπεύσει προβλήματα που υπάρχουν σε παιδιά και ενήλικες και αποφασίζει ο ορθοδοντικός πότε πρέπει να αρχίσει η θεραπεία που συνήθως είναι η ηλικία των 12 ετών και άνω.

Τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης έναρξης της θεραπείας είναι πολλά όπως:

 • ευκολότερη μετακίνηση των δοντιών και ευκολότερη θεραπεία σκελετικών ανωμαλιών σε μικρότερη ηλικία λόγω καλύτερης ανταπόκρισης των ιστών.
 • μεγαλύτερος βαθμός προσαρμογής των παιδιών (πριν την εφηβεία) και καλύτερη συνεργασία με τον ορθοδοντικό. Όταν αρχίσει η εφηβεία η ορθοδοντική θα πρέπει να έχει τελειώσει ώστε η αυτοπεποίθηση του παιδιού να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω καλύτερης εμφάνισης του στόματος και της αισθητικής του προσώπου γενικότερα. Η έγκαιρη θεραπεία δημιουργεί την μικρή πιθανότητα εξαγωγής μόνιμων δοντιών.

Η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς, που έχουν διαμορφώσει ήδη τον οδοντικό φραγμό και τον σκελετό των γνάθων, είναι μακρόχρονη και συνήθως οδηγούνται σε εξαγωγές μόνιμων δοντιών και εάν τα σκελετικά προβλήματα είναι έντονα, διότι δεν διορθώθηκαν σε μικρή ηλικία, συνήθως απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με ορθοδοντική.

Προϋπόθεση για επιτυχή ορθοδοντική θεραπεία και διατήρηση του  αποτελέσματος πέρα από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι και η άριστη στοματική υγιεινή, η οποία εάν δεν υπάρχει θα απειλήσει την υγεία και των δοντιών και των ούλων και ακόμη περισσότερο την πολυπόθητη αρμονία και αισθητική του προσώπου.

Ποιά είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική;

Τα μεταλλικά σύρματα (σιδεράκια) τείνουν να εγκαταλειφθούν και την θέση τους καταλαμβάνουν τα κεραμικά σύρματα τα οποία είναι λευκά, στο χρώμα των δοντιών και δίνουν ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Επίσης τελευταία χρησιμοποιούνται συνήθως για ενήλικες διαφανής αόρατος νάρθηκας όπου ο ασθενής τους φοράει στο στόμα χωρίς να διαφαίνονται και τους αποχωρίζεται μόνο κατά την διάρκεια του φαγητού.

 

banner odontiatriko kentro3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
banner whitening banner orthodontics banner paidodontiatriki

banner emfiteymata

banner stoma1